søstre og sønn i ball

Familiedag på Randaberg Arena: – Slike arrangementer betyr alt

Første søndag i vinterferien er Randaberg Arena fylt med lokale familier. I samarbeid med fotballklubben var målet å gi kreftrammede en pause fra hverdagen.

Midt på banen står mor og sønn og prøver å få på seg en stor boblefotball. Da de hørte om arrangementet, var de raskt ute med å melde seg på. 

– Slike arrangementer som dette betyr alt. Vi har ikke besteforeldre, eller en stor familie, så da er det fint å kunne komme hit, forteller Monica Skaar-Lund.

En viktig støtte

I august 2021 fikk mannen til Monica brått kreft.

– Jeg merket at jeg trengte noen å snakke med. Jeg kontaktet Kreftomsorg og fikk komme til samtale en gang i måneden. Det var helt nødvendig og veldig nyttig, legger hun til.

Et år senere blir Monica enke, og alenemor for sønnen Alfred.

– Det var en utrolig vanskelig sorg å takle. Gjennom Kreftomsorg fikk jeg delta i en gruppe sammen med andre som også har mistet. Der fikk vi snakket sammen om det å oppdra barn, og ting vi alle kjente oss igjen i. Det var helt fantastisk for meg, fortsetter hun. 

På tribunen sitter søster Brynhild Skaar Halsne å heier.  På nevøens fotballtrening står hun oppført som medmor. 

– Søsteren min betyr mye, og var veldig nær mannen min. Hun har bodd med oss nå i to måneder. Det føles godt for alle, forteller Monica. 

“Det er ikke alltid like lett å komme seg ut. Det er så mye enklere med et ferdig arrangement man bare kan dukke opp på”

Bilde av søstrene Brynhild Skaar Halsne og Monica Skaar-Lund.
Tett søskenbånd: f.v Brynhild Skaar Halsne og Monica Skaar-Lund.

Brynhild fikk kreft i livmoren for omtrent åtte år siden. Siden den gang har hun gått gjennom tøffe behandlinger, og blitt operert tre ganger. 

I dag er hun tilbake i full jobb. 

–  Jeg hadde aldri kunne jobbet 100 prosent uten hjelp fra kreftomsorg. En ting er det fysiske, men så er det jo noe med det psykiske som skjer når du har vært syk. Du blir kreftfri, men du blir ikke slik du en gang var, forteller hun. 

Godt å komme til et ferdig arrangement

I full fart suser familien Barzan Ali forbi. Hyling og latter kommer fra innsiden av en boblefotball fra datteren Elin (8),  mens far Hama gir fart. Mor Sozan Nori, og eldste datter Shirin (9) kommer springende etter.

Sozan Barzan Ali synes det er godt å komme til et ferdig arrangement. 
Hele familien var med på leken.

– Det er så deilig å kunne komme til et ferdig arrangement, og bare kose seg. Det gir oss foreldre en pause når noen har gjort alt klart for oss, forteller Sozan. 

Hun har selv vært kreftsyk, og legger til at dette er spesielt fint for jentene som får et avbrekk fra hverdagsrutiner, og en syk mor. 

–  Jentene koser seg veldig på en sånn dag som dette. De smiler og ler og det er så godt å se, legger hun til.

Glad for å kunne bidra 

Etter pause og pandemi, har det vært etterlengtet med et slikt arrangement på Vår Energi Arena Randaberg. 

Christian Wanvik ser allerede frem  til neste arrangement. 

– Det er kjempekjekt å arrangere noe så viktig. Når en vet hva disse familiene har vært gjennom, gir det en enorm glede å se at folk smiler og springer rundt her, sier Christian Wanvik, daglig leder for Randaberg Fotballklubb. 

Det er første gang han har vært med på arrangementet, og det har gitt mersmak. 

– Dette er noe vi hvertfall skal gjøre minst én gang i året, legger han til. 

På kjøkkenet sitter frivillig William Kolnes og steker vafler. Etter flere timer med steking har han nå haugevis med over 50 vaffelplater. 

– Jeg synes det er kjempekjekt å bidra. Jeg koser meg med det. Så lenge jeg kan sitte på kjøkkenet å steke vafler, og ikke bli med ut i hallen å springe, legger han til og flirer.

William Kolnes brukte store deler av dagen på å steke sine spesial vafler.

– Hva er hemmeligheten bak vellykkede vafler?

Jeg legger brunost i vaffeljernet, det gir en karamellisert smak. 

Skaper minneverdige øyeblikk

Monica, Alfred og Brynhild ønsker å bli med på så mange arrangementer som mulig. 

– Det er ikke alltid like lett å komme seg ut. Det gjør det så mye enklere med et ferdig arrangement man bare kan dukke opp på, fortsetter Monica. 

Brynhild forteller videre hvor viktige slike arrangementer har vært for dem.

Alfred koste seg med boblefotball.

– Det er så betydningsfullt for ungene, men også for foreldre. Vi var med på Kongeparken i fjor, og endte opp med å kjøpe årskort siden alle synes det var så gøy, forteller hun. 

Og når arrangementet er over, fortsetter det å ha betydning. 

– Det er ikke bare i dag det er viktig å springe rundt å ha det gøy med andre i samme situasjon.  Det er gode opplevelser, mestring og minner som en tar med seg videre i lang tid fremover, legger Brynhild til. 

Aktuelt

1

“Nora” deler sin erfaring– Helsepersonell trenger mer åpenhet rundt traumebevisst omsorg

Design uten navn (34)

Artikkel publisert i Kreftsykepleie

resirk damene 2

10 år med panting til inntekt for Kreftomsorg Rogaland