KOR produktfoto_0362 WEB

KOR-boksen: – skal kunne brukes av alle som jobber med barn og unge

Hundre bilder, hundre ord og femti tegninger. Alle samtalekortene samlet i én fargerik boks med mål om å gjøre det enklere for fagpersoner å snakke med barn og unge i sorg og krise.

– Vi har erfart, både gjennom gruppe- og enkeltsamtaler, at det er et behov for et slikt verktøy. Når boksen er i bruk, blir det ikke fagpersoner som “intervjuer”, men agendaen ligger i kortet som blir trekt.  Det kan bidra til mer trygghet i samtalen og gjøre at en raskere kommer til kjernen av det som er viktig å snakke om, sier prosjektleder, familieterapeut og kreftsykepleier, Målfrid Haraldseid Eide.

16.oktober ble det diagnosenøytrale verktøyet lansert, og fagfolk fra hele Rogaland samlet seg for å høre om KOR-boksen.

Ragnhild Stangeland og Laila Beate Helvik presenterte KOR-boksen. FOTO KOR.

Blant deltakerne var Espen Haukali, postleder for K1 Utredningsposten for barn ved PHBURA, Helse Stavanger.

– KOR-boksen virker som et godt verktøy for å starte og skape rom for en samtale. I min jobb er det å snakke om følelser en viktig del, og jeg ser at det kan ta tid å komme til essensen. Disse kortene kan gjøre at dette skjer raskere, sier Espen.

Han er ekstra begeistret for de visuelle kortene.

– Jeg liker at disse er åpne for tolkning. Det at man kan kjenne på ulike følelser knyttet mot samme kort er utrolig spennende, legger han til.

Innholdet har blitt kvalitetssikret av to referansegrupper bestående av dyktige fagfolk fra ulike fagfelt. FOTO KOR.

Et samarbeid med Noah Gylver og Tegnehanne

Ordene i boksen har prosjektgruppen i Kreftomsorg Rogaland sammen utarbeidet, og bildene er fotografert av Noah Gylver. Kategorien “tegninger”, byr på fargerike illustrasjoner laget av Tegnehanne som med enkle streker formidler følelser.

I kortene finnes det ingen riktige eller gale svar – det som øyet ser, skal inspirere til samtale.

Prosjektgruppen bak boksen. FOTO: KOR.

– Når man går til terapi eller psykolog, kan kanskje spørsmålene en blir stilt oppleves mer som et forhåndsskrevet manus. Jeg tror ikke at det er den mest produktive måten å løse opp i følelser på. I KOR-boksen er det mer opp til den som trenger det å styre samtalen, det tror jeg kan være mer effektivt. Jeg tror hvertfall at det kunne vært det for meg, sier Noah.

Noah Gylver holdt presentasjon om prosjektet “Ta tiden”. FOTO KOR.

For Noah har fotografi vært terapeutisk i møte med sorg og krise. I en tid hvor russetid og feiring skulle stå i sentrum, ble faren Lars Kristian alvorlig kreftsyk. Gjennom prosjektet “Ta tiden” fulgte han farens, familiens og egen reise gjennom kameralinsen – fra da kreften ble oppdaget til etter begravelsen og urnenedsettelse.

– Jeg er veldig fan av å kunne bidra til et slikt prosjekt. Det er veldig lite en kan gjøre som pårørende når noen har kreft, du står liksom på sidelinjen og venter, men nå gjør jeg noe konkret for andre – og det er en god følelse. 

Hanne Sigbjørnsen, bedre kjent som “Tegnehanne” fra Aftenposten, er utdannet sykepleier og har fått god nytte av denne kunnskapen i prosessen.

 – Det er så gøy å se den ferdige boksen og innse at det vi sammen har skapt, kan bety noe for andre, sier Hanne og legger til:

– Målet mitt var å lage illustrasjonene konkrete, men åpne for tolkning. De er enkle, men du kan legge til egne oppfatninger i det du ser, uten at det blir feil. 

Allerede sett resultater

Under lanseringen holdt Kreftomsorg Rogaland sine ansatte Målfrid Haraldseid Eide,  Laila Beate Helvik og Ragnhild Stangeland foredrag. Allerede kan de trekke frem eksempel på eksempel på hvordan et ord, illustrasjon eller fotografi fra boksen har skapt en viktig samtale. 

På en slide dukker det opp et bilde av et av samtalekortene fra kategorien “tegninger”. Tegningen illustrerer en maske som smiler, men figuren bak gråter. 

Ragnhild Stangeland viser til konkrete eksempler. FOTO: KOR.

“Dette kortet gjorde at en ung jente som stadig gjentok at alt gikk fint, åpnet opp om hvordan hun egentlig hadde det”, forteller Ragnhild.

På en annen slide der et fotografi viser en full oppvaskmaskin, forteller Laila om hvordan dette bildet fikk i gang en samtale om en familiekonflikt som senere ble løst. 

Etter evaluering av fagdagen svarte 96,6 % at boksen i noe eller stor grad vil være til hjelp i deres arbeidshverdag. Og hvert arbeidssted som deltok på fagdagen fikk med seg en KOR-boks. 

– Håpet er at folk som jobber med barn og unge i sorg og krise i hele landet etter hvert skal få nytte av verktøyet, avslutter Målfrid. 

Tusen takk til Stiftelsen Dam for støtte til prosjektet – uten dere hadde ikke KOR-boksen blitt til! 

Aktuelt

Foto Anne Lise Norheim (2)

– Det gir en stolthet til de ansatte å vite at selskapet er med på å bidra

Digitale julekort for din bedrift

KOR produktfoto_0362 WEB

KOR-boksen: – skal kunne brukes av alle som jobber med barn og unge