bruk som første bilde

Ti år med Venneløp: – Drivkraften vår er å hjelpe andre

På søndag samlet over 600 mennesker seg på Sørbø Skole for å delta på 10-årsjubileet til Venneløpet. Gjennom loddsalg ble det samlet inn over 130 000 kroner til Kreftomsorg Rogaland.

– Dette har alltid vært en sorgtung dag, men gjennom arrangementet har vi klart å snu det til noe positivt, sier Henriette Sømme. 

Den 11. april 2005 mistet hun og søsteren Camilla Sømme Heddeland faren til kreft. Merkedagen var en dag de gruet seg til hvert år, men så fikk mannen til Henriette, Sivert Haga Hebnes en idé.

– Tanken var å samle venner og familie der vi kunne gjøre en form for fysisk aktivitet, og samtidig samle inn penger til et meningsfullt formål, forteller Sivert.

I FULL FART: I Venneløpet kan alle delta uansett alder eller fremkomstmiddel.

Sammen med Camillas ektemann, Sigmund Heddeland, skapte familien Venneløpet.

– Vi synes dette er en givende måte å hedre far på. Han var en dugnadsmann som alltid stilte opp for dem rundt seg. Den ånden ville vi ta med oss videre med arrangementet, og det føler jeg vi har fått til, legger Henriette til.

En dag for alle

Rett før startskuddet, titter solen endelig frem på Ganddal. Folk i alle aldre, til fots eller på sykkel suser nedover mot Stokkelandsvannet. Gjennom den fem kilometer lange løypen møter deltakerne norske flagg, og motiverende ord på hjemmelaget plakater.

– Vi er opptatt av at dette skal være en positiv dag, der alle kan delta i løpet uansett alder og form, forteller Sivert.

Et eget barneløp utviklet av barna selv gjør det mulig for de aller minste å delta. De to familiene har til sammen fem barn i alderen to til tolv år.

SUPERMARIO: Arrangørene av barneløpet viser vei.

– Det var de som kom på idéen om å ha et Super Mario tema. Hele påsken gikk til å perle og lage skilt. Det er veldig fint å se at de viser et så stort engasjement for å hjelpe andre, legger han til.

Pandemien ble et vendepunkt

Det aller første Venneløpet ble arrangert med samme konsept på samme sted i 2015. 

– Den gang var vi bare 15 stykk, med kun de nærmeste. Da hadde vi egentlig ikke noe behov for at det skulle være så stort, sier Henriette.

Men det var under pandemien de virkelig oppdaget mulighetene.

– Vi ble tvunget til å tenke nytt, og oppfordret derfor deltakere til å gjennomføre et fem kilometers løp rundt om i landet, og dele dette på en felles Facebook-side. På kvelden hadde vi live-sending med loddsalg, forteller Sivert. 

SAMLET: Over 600 mennesker var med på å delta og samle inn penger.

Da gikk det opp for dem at det var mulig å kjøpe lodd og bidra, selv om man ikke bor i området. 

– Vi tenkte vi fy søren, nå bruker vi all denne erfaringen til å lage det så stort som mulig med den kapasiteten vi har, legger han til. 

Og større ble det med over 500 deltakere i fjor, og 600 i år. 

Samlet inn over en halv million til Kreftomsorg

– Drivkraften vår er å hjelpe andre. Å bidra til Kreftomsorg Rogaland, er en så viktig del av denne dagen, forteller Henriette. 

Gjennom loddsalg har ildsjelene de ti siste årene samlet inn over 500 000 kroner.

– Valget falt på Kreftomsorg Rogaland da vi hørte om det arbeidet som blir gjort, i tillegg til at det passet til vår situasjon, sier hun.

LODDTREKNING: Hele familien var med på å avsløre vinnere.

I år var det 60 premier som ble delt ut, og på gavebordet lå alt fra en signert Sandnes Ulf t-skjorte, til gavekort på Egon.

– Premiene har vi fått fra lokale bedrifter og sponsorer. Det er ofte mange av de samme som ønsker å sponse oss hvert år, og det er veldig kjekt.

Ti år til?

Venneløpet har blitt større for hvert år, men det er en ting de begge er enig om.

– Arrangementet kommer nok til å utvikle og forandre seg litt, men kjernen i det vil bestå. Vi vil alltid arrangere Venneløpet rundt denne datoen, uansett om det kun er våre nærmeste venner som dukker opp, sier Henriette.

Familien er takknemlig for alle som hjelper til, og for det de sammen har skapt.

– Far hadde elsket denne dagen, og ville vært utrolig stolt, avslutter hun. 

Aktuelt

hog

Klar for en helg med fart og spenning

Hytteprosjektet har betydd mye for hele familien.

Henrik (7) har fått trehytte i hagen: – Dette betyr utrolig mye

Design uten navn (19)

Ønsker du å motta våre nyhetsbrev?